?

Finnes det "hymen restore"-operasjoner i Norge?

Kvinne 24 . 20 Januar 2020
Spørsmål

Hei Finns det Hymenrestore opration i norge

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Nei, slike operasjoner utføres ikke i Norge i dag. Sist gang en såkalt «operativ rekonstruksjon av jomfruhinnen» fant sted i Norge, var i 2005. Grunnen til at det ble en slutt på det, var på grunn av etisk vurdering. Det er ikke forbudt, men ingen leger i Norge ønsker å ha slike operasjoner på CV-en sin.

For øvrig er begrepet «jomfruhinne» svært misvisende. Det er ingen heldekkende hinne som revner ved det første samleiet. Det er ingen som kan se om en du har hatt samleie eller hatt noe i skjeden ved å undersøke underlivet. Illusjonen om at «jomfruhinnen» skulle sprekke bryllupsnatten med blod på lakenet som bevis, ble konstruert i sin tid for å undertrykke kvinner. Man kan på ingen måte finne bevis for at du har hatt sex eller ikke.

I dag er begrepet «jomfruhinne» erstattet med «skjedekrans». Skjedekransen er en smal slimhinnefold som finnes like innenfor skjedeinngangen. Alle har forskjellig skjedekrans. Noen har en glatt og jevn slimhinne, mens andre har en slimhinne som er mer buktet og som nesten kan se ut som små utvekster.

Rundt halvparten av oss vil få en liten blødning første gang vi har samleie. Det kan oppstå fordi sår i skjedeinngangen eller skjedekransen fort kan oppstå, og disse kan blø litt. Dette er ikke farlig og vil gro fint.

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?